خرید و دانلود مقاله

ابوسلیک گرگانی


ابوسلیک گرگانی

AbooSolaykGorgani

یکی از قدیمیترین و نخستین سرایندگان شعر فارسی.

دربارهی نام وی آمده است: «سُلَیک با ضمّ اول و فتح دوم و سکون سوم مٌصغّر سلک میباشد و به این کلمه شاعرانی از عرب مانند سلیک بن سلکه مشهورند.» از جزئیات زندگی وی اطلاعی در دست نیست. او را از معاصران عمرولیث، دومین امیر صفاری دانستهاند. با این احتمال، ابوسلیک در قرن سوم هجری می‏‌زیست.

نخستین کسی که از ابوسلیک گرگانی یاد کرده، منوچهری دامغانی، شاعر قصیدهسرای مشهور زبان فارسی است. وی در قصیدهی «در لغز شمع و مدح حکیم عنصری»، ابوسلیک را از شعرای بزرگ خراسان قدیم معرفی کرده و در قصیدهی «در شرح شکایت»، نام او را در کنار قدیمی­ترین شاعران، از جمله ابوالعلاء شوشتری، ابوالعباس مروزی و ابوالمثل بخارایی آورده است. دیگر مورخین و اهل ادب، هر یک به گونه­ای، ابوسلیک گرگانی را به دلیل سرودن اشعاری زیبا و شیرین ستوده­اند. عوفی، وی را چنین توصیف می‏کند: «ابوسلیک که ناظم سلک کلام و سالک مسالک هنر بود و هم در عهد عمرولیث برون آمد و بساط سخن بسیط کرد و رأیت کلام برافروخت و در معنی صیانت عرض خود از تعرّض ابتذال به نظم لطیف پرداخت ... .» شبلی نعمانی هندی، ابوسلیک را مشهورترین شاعر صفاریان دانسته است.

از اين گفته­ها چنین برمیآید که وی دارای اشعاری زیبا بوده و نزد اهل ادب، شهرت و اعتبار خاصی داشته است. باید گفت اگرچه رودکی را پدر شعر فارسی دانسته­اند، اما سهم کسانی همچون ابوسلیک و هم‏عصران او به عنوان اولین شاعران در شکل دادن شعر فارسی بسیار مهم و اساسی بوده است. از این شاعر گرگانی، بین ده تا بیست بیت شعر باقی مانده که این اشعار را ژیلبر لازار، در کتاب خود گردآوری کرده است.

از همین ابیات باقی مانده، میتوان به حسن ذوق و قدرت شاعری ابوسلیک در آوردن مضامین اخلاقی و خیال‏انگیز پی برد. به عنوان نمونه، در یکی از اشعار خود اعلام میکند که خون خود را ریختن بهتر است از آبروی خود را از دست دادن.

خون خود را گر بریزی بر زمین

به که آب رو بریزی در کنار

بت پرستنده به از مردم پرست

پند گیر و کار بند و گوش دار

پژوهشگران و اهل ادب، توصیفات زیبایی از شعر ابوسلیک کرده‏اند. توصیف میخایل زند از شعر وی در کتاب نور و ظلمت چنین است: «در اشعار ابوسلیک، آهنگ تغزّل با طنز عامیانه و ردیف کردن مفاهیم ظاهراً ناسازگار در پهلوی هم ساخته میشود.» رکن‏الدین همایونفرخ به نقد این توصیفات پرداخته و میگوید: «این که میخایل زند نوشته است تغزّل با طنز عامیانه و ردیف کردن مفاهیم ظاهراً ناسازگار را در پهلوی هم نهاده است، درست نیست. میخایل زند چون دریافته که بیشتر ساختههای ابوسلیک گرگانی به صورت مَثَل در بین مردم رواج دارد، چنان پنداشته که این ضرب­المثل­ها عامیانه بوده و ابوسلیک آنها را به شعر درآورده است، در حالی که حقیقتِ درست خلافِ این است، یعنی این ساختهها و پرداختههای ابوسلیک بوده که از بس دلنشین و دارای محتوای معانی بلند بوده، مورد پسند عامه قرار گرفته و  همه در محاوره از آن استمداد جسته و چاشنی کلام‌‌شان میکردهاند و این ضرب‌‏المثل‏ها، قرن‌ها نسل به نسل تا به امروز استعمال دارد.» به هر حال، اشعار ابوسلیک گرگانی سرشار از ظرافت و هنرنمایی است.

 

منابع:

• احمدبن قوص، منوچهری. (1385). دیوان منوچهري دامغاني (چاپ 6).  (به کوشش محمد دبیر سياقی). تهران: زوّار.

• شبلی نعمانی، محمد. (1363). شعر العجم یا تاریخ شعر و ادبیات ایران (چاپ 2). (ترجمه محمدتقی فخرداعی گیلانی). تهران: دنیای کتاب.

• عنصرالمعالی، كيكاوس بن اسكندر. (1364). قابوسنامه (چاپ 3).  (به اهتمام و تصحیح غلامحسین یوسفی). تهران: علمی و فرهنگی.

• عوفی، محمدبنمحمد. (1321ق). لباب­الالباب. (به سعی، اهتمام و تصحیح ادوارد براون). ليدن: مطبعه بریل.

• فروزانفر. بدیعالزمان. (1350). سخن و سخنوران (چاپ 2).  تهران: خوارزمی.

• لازار، ژیلبر. (1341). اشعار پراکنده قدیمی­ترین شعرای فارسی زبان: از حنظله با دغيسي تا دقيقي. تهران: انجمن ايرانشناسي فرانسه در ايران.

• نفیسی، سعید. (1344). تاریخ نظم و نثر در ایران و  در زبان فارسی تا پايان قرن دهم هجري (جلد اول). تهران: فروغی.

• همایونفرخ، رکن­الدین. (1370). تاریخ هشت هزار سال شعر ایرانی (جلد 2، چاپ اول). تهران: علم.

نظرات


ارسال نظر :






مقاله های مشابه