تپه نورجان
تپه نورجان
Tappe nurjān
روستایی است در دهستان باغلی ماراما (سابقا قان یخمز غربی) از بخش مرکزی شهرستان گنبد کاووس، استان گلستان.
این روستا در30 کیلومتری غرب شهر گنبدکاووس و در مختصات °37 52ً 54َ طول شرقی و °1 13ً 37َ عرض شمالی واقع شده است. ارتفاع روستا از سطح دریا 18 متر است.[1]
روستا موقعیتی دشتی داشته و در روی تپه شاهدی طبیعی بر رسوبات گرگانرود، استقرار یافته است.
«تپه نورجان» از جنوب به روستای قولجهتپه و امان خرلر، از جنوب غرب به زابلی محلهی قوچ مراد، از شرق به روستای یاسی تپه، از شمال به اراضی روستای توقالاجیق تپه و از غرب به اراضی روستای بی بی شیروان و سازمان ولی الله پارسا، محدود میشود[2].
برای رسیدن به این روستا بایستی از جنوب شهر گنبد و از طریق جادهی آلمان 30 کیلومتر به طرف غرب رفت، روستای تپه نورجان در کیلومتر 30 این جاده (در فاصله ی 50 متری جنوب جاده) واقع شده است.
روستا قبل از انقلاب اسلامی یک مزرعهی مستقل بوده و به نام صاحب مزرعه «سازمان نورجان» نامیده میشد و پس از انقلاب اراضی از مالکیت صاحب قبلی خارج و سازمان فوق هم به جهت اینکه بر روی تپه قرار گرفته به روستای «تپه نورجان» تغییر نام مییابد.
روستای تپه نورجان برای اولین بار در سال ۱۳۸۵ به صورت مستقل در سرشماری عمومی نفوس و مسکن ثبت شد. پیش از این تاریخ، آمار این روستا به همراه سایر روستاها جمعآوری میگردید؛ بنابراین، ارائه آمار جداگانه برای تپه نورجان در سرشماریهای قبل از سال ۱۳۸۵ امکانپذیر نیست.
آمار جمعیت روستا بر اساس سرشماری نفوس و مسکن ایران به این شرح است.[3]
سال |
خانوار |
جمعیت |
1385 |
112 |
496 |
1390 |
136 |
531 |
1395 |
170 |
638 |
روستا دارای بافتی فشرده و ارگانیک است. منازل روستایی که سابقا بیشتر از مصالح بوم آورد غیرمقاوم ساخته شده بود، در سالهای اخیر به مدد برنامههای توسعهی مسکن روستایی، اکثرا با مصالح مقاوم بازسازی شدهاند. البته اندکی از خانههای قدیمی که به سبک مساکن قدیمی ترکمنها ساخته شدهاند، باقی مانده است.
بیشتر اهالی به زراعت مشغولند. تعداد شاغلین بخش خدمات دائما در حال افزایش است. شاغلین صنعت محدود به اندک بافندگان فرش میگردد که در طی دهههای اخیر مرتب از تعداد آنها کاسته شده است.
اساس اقتصاد تپه نورجان بر زراعت استوار است و حدود 80 درصد شاغلین را به خود جذب کرده است. میزان اراضی روستا حدود 410 هکتار است که بیش از نصف آن آبی و بقیه دیم میباشد[4]. منابع آب روستا عموما از آبهای زیرزمینی است و حدود 10 حلقه چاه برای برداشت از آبهای زیرزمینی حفر شده است. کشاورزان روستا در این اراضی عموما گندم و تاحدی جو و شالی کشت میکنند. ولی کشت شالی در سالهای اخیر به علت مشکل بیآبی محدود شده است.
در تپه نورجان دامداری نیز دارای اهمیت میباشد. قریب به یک پنجم شاغلین روستا در این بخش فعالیت میکنند. دامداری روستایی در تپه نورجان شامل نگهداری گاو و گوساله و تا حدی گوسفند و بز میباشد. دام ها در اکثر اوقات سال در طویله نگهداری و در پایان برداشت محصولات زراعی، برای چرا در پس چر به مزارع برده میشوند. اهالی عموما برای مصارف شخصی به روش سنتی مبادرت به طیورداری می کنند.
اهالی روستای تپه نورجان مهاجران سیستانی، مسلمان و اهل تشیع بوده و به گویش سیستانی صحبت میکنند.
از نامهای خانوادگی پر جمعیت روستا میتوان به چاری، لگزایی و احمدی اشاره کرد
روستای تپه نورجان دارای جاده آسفالت، آب لوله کشی، برق، گاز لولهکشی، دبستان، مسجد، حسینیه، نانوایی، شورا، دهیاری و زمین ورزشی میباشد.
[1]. سازمان نقشه برداری کشور
[2].آمایش سبز طرح ، 1387، ص15
[3]. مرکز آمار ایران.
[4].آمایش سبز طرح ، 1387، ص 69
منابع
- سازمان نقشه برداری کشور، پایگاه ملی نامهای جغرافیایی ایران. قابل دسترسی از: https://gndb.ncc.gov.ir
- مرکز آمار ایران. درگاه ملی آمار. نتیجه سرشماری نفوس و مسکن. قابل دسترسی از: https://www.amar.org.ir
- مهندسین مشاور آمایش سبز طرح (1387)، طرح هادی روستای تپه نورجان، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گلستان.